AGATA detektor

INFRASTRUKTÚRA

A jelen projekt keretében legújabb fejlesztésű LaBr3(Ce), szilícium-pixel, valamint AGATA típusú Ge detektorok  beszerezésére kerül sor

Az AGATA detektor része lesz a kiépülő AGATA rendszernek.

A LaBr3 szcintillátorok és a szilícium pixel detektorok mind hazai, mind nemzetközi együttműködésben végzett kísérletekben használhatók lesznek. A beruházással a kutatócsoport egy olyan nemzetközi kollaborációhoz kapcsolódik, amelynek célja az európai kutatócsoportok szerepének erősítése a modern magszerkezet-kutatásban. A beszerzendő detektorok ezen túlmenően hozzásegítenek az Atomkiben kimutatott új effektus részletesebb vizsgálatához, ami akár egy új elemi részecske vagy kölcsönhatás létét is igazolhatja.

www.agata.org

A projekt első évében elindul a LaBr3(Ce) és az AGATA detektorok, valamint a hozzájuk kapcsolódó kiszolgáló egységek beszerzésének folyamata.

Következő lépésként a második évben a leszállított berendezések installálása és használatba vétele történik majd. Ebben az évben várható a szilícium-pixel detektorok beszerzésének elindítása is. A bonyolult gyártási eljárás miatt csak a projekt harmadik évében kerül az intézetbe az AGATA detektor és a hozzá tartozó kiszolgáló egység. Így ezeknek a beüzemelése az utolsó szakaszra marad.